Opslaglocatie voor grondstoffen synthetische drugs ontdekt in Helmondse garagebox

2 maanden geleden gepubliceerd

Tijdens een integrale controle op 27 februari hebben medewerkers van de gemeente Helmond een grote hoeveelheid chemicaliën ontdekt in een garagebox aan de Noord Parallelweg. Deze chemicaliën worden vermoedelijk gebruikt voor de productie van synthetische drugs.

Integrale controle

De controle werd uitgevoerd door medewerkers van de gemeente Helmond, onder coördinatie van het Peelland Interventie Team. Hierbij ondersteund door veiligheidspartners zoals de politie, brandweer, Omgevingsdienst en douane. De medewerkers troffen tientallen jerrycans met grondstoffen voor het maken van synthetische drugs aan in de garagebox. Ook ontdekten ze een ketel bestemd voor het productieproces van deze drugs.

Verder onderzoek

Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) hebben ter plaatse verder onderzoek gedaan. De ontdekte chemicaliën zijn veilig afgevoerd en het pand is weer vrijgegeven. Het gaat hier om een opslaglocatie, er was geen actieve productie van synthetische drugs. Er is nog niemand aangehouden, maar het onderzoek naar deze opslaglocatie en mogelijke betrokkenen gaat door.

Gevaren van drugsopslag

Een opslaglocatie voor synthetische drugs brengt grote gevaren met zich mee. De chemicaliën kunnen bijvoorbeeld ontbranden of ontploffen en giftige stoffen kunnen ontsnappen. Niet alleen de productie van synthetische drugs, maar ook de opslag van de benodigde grondstoffen is levensgevaarlijk. Bovendien worden de afvalstoffen vaak in de natuur gedumpt, wat gevaarlijk is voor mens, dier en milieu. Deze stoffen kunnen zeer brandbaar, bijtend of giftig zijn en in het grondwater terechtkomen, wat leidt tot waterverontreiniging.

Melden helpt

Het is van belang om vermoedens van productielocaties te melden bij de politie. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem. Deze organisatie staat los van de politie en meldingen zijn voor agenten nooit terug te herleiden naar de melder. Signalen kunnen een sterke chemische geur of verdachte activiteiten op vreemde plekken en tijdstippen zijn.