Ontwikkelperspectief 2050 voor NOVEX de Peel gepresenteerd

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het Ontwikkelperspectief 2050 voor NOVEX de Peel (OP2050) is gepresenteerd aan alle betrokken gemeenteraden, Provinciale Staten en Algemeen besturen van de waterschappen. Het document, dat op 1 maart 2024 werd ontvangen door de raad, heeft geen juridische status en fungeert niet als een routekaart. Het biedt een ontwikkelend perspectief naar een duurzame toekomst. Het Rijk en de regio zullen investeren in de Peel, maar hoe dit precies zal gebeuren, is nog onderwerp van onderhandeling.

Aanleiding

De noodzaak voor het Ontwikkelperspectief de Peel ontstond door de opeenstapeling van grote ruimtelijke en andere uitdagingen in de regio. Deze uitdagingen vereisen een integrale visie en aanpak, wat de reden was voor het Rijk om het gebied aan te wijzen als NOVEX Gebied. In mei 2022 vroeg minister de Jonge aan de NOVEX gebieden om een ontwikkelperspectief op te stellen, als basis voor de strategische besluiten van alle overheden, maatschappelijke en private partijen voor de ontwikkeling van het gebied.

Betekenis voor Helmond

Voor Helmond zijn de volgende drie invalshoeken van belang:

  • De invalshoek Natuurlijke Peel biedt uitdagingen en kansen, met name op het gebied van natuur- en landschapsvisie. Er wordt geen strijdigheid gezien tussen het Ontwikkelperspectief en de huidig in ontwikkeling zijnde natuur- en landschapsvisie.
  • De invalshoek Ondernemende Peel biedt kansen voor de foodtechsector in Helmond, met de noodzakelijke transitie in de agrarische productie.
  • De invalshoek Leefbare Peel biedt kansen om Helmond nog meer als centrumstad van de Peel te profileren.

Online informatieavonden

Op 27 maart en 4 april 2024 worden er online informatieavonden georganiseerd om raadsleden en commissieleden verder te informeren over het Ontwikkelperspectief 2050 voor de Peel. Tijdens deze avonden is er de gelegenheid om verduidelijkende vragen te stellen of suggesties mee te geven. Beide bijeenkomsten starten om 19.00 uur en duren ongeveer een uur. Aanmelden kan tot één dag voor de bijeenkomst.