Toename van ontmantelde kwekerijen en gesloten panden in Peelland

2 maanden geleden gepubliceerd

In 2023 zijn in Peelland een aanzienlijke hoeveelheid hard- en softdrugs in beslag genomen, 17 hennepkwekerijen ontmanteld, tientallen aanhoudingen verricht voor handel in (hard)drugs en 12 drugspanden gesloten. Dit staat in het jaaroverzicht ‘Bovenop de Onderwereld’ over de aanpak van ondermijning in Peelland.

Samenwerking tegen drugscriminaliteit

De partijen in de zes Peelgemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren werken al meer dan zeven jaar samen om drugscriminaliteit te bestrijden. Burgemeester Blanksma benadrukt de noodzaak van deze samenwerking en het gebruik van juridische instrumenten zoals de Wet Bibob om effectief de strijd aan te gaan tegen ondermijning.

In 2023 werd de aanpak van ondermijnende samenwerkingsverbanden in Peelland geïntensiveerd. Het Peelland Interventie Team (PIT) voerde 53 controleacties uit op 179 locaties, waarbij 492 overtredingen werden vastgesteld.

Bewustwording en preventie

Daarnaast lag de focus vorig jaar ook op het vergroten van bewustwording en preventie. Zo werden onder andere het theaterstuk ‘Eldorado’ in Gemert-Bakel en ‘Onder een wieten kap’ in Laarbeek uitgevoerd, waarbij inwoners op een laagdrempelige manier werden geïnformeerd over de risico’s van ondermijnende criminaliteit.

In Helmond werd de Hackshieldcampagne gelanceerd, een game gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd en hun omgeving om hen weerbaar te maken tegen digitale criminaliteit.

Samenwerking buiten gemeentegrenzen

Omdat veiligheidsvraagstukken zich niet beperken tot gemeentegrenzen, wordt er ook op het gebied van integrale veiligheid samengewerkt met partnerorganisaties in Peelland en Oost-Brabant. Inmiddels is het netwerk van samenwerkende partijen groot en omvat het ook organisaties zoals de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, de politie, het OM, de Belastingdienst, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de NVWA, Enexis, de GGD, het UWV en diverse woningcorporaties.

Melden helpt

Inwoners die overlastsituaties of verdachte situaties opmerken, worden aangemoedigd om deze te melden bij Meld Misdaad Anoniem, de politie of het PIT. Deze meldingen zijn belangrijk en kunnen gebruikt worden voor verder onderzoek of een controle door het PIT.