Update over Huis voor de Stad en de ontwikkelingen rondom WorkBrands

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De inrichting van het Huis voor de Stad in Helmond gaat volgens planning ondanks het recente faillissement van meubelleverancier WorkBrands.

Ingebruikname op schema

Het faillissement van WorkBrands, dat onder andere bureautafels, bureaustoelen, vergaderstoelen en overige losse stoelen en zitjes zou leveren, heeft geen invloed op de geplande datum voor de ingebruikname van het Huis voor de Stad op 9 april 2024. Ondanks de uitdaging om tijdig passend meubilair te vinden, is het gelukt om het grootste deel van de meubels tijdig te laten leveren. Het meubilair zal dezelfde functionaliteit en uitstraling hebben als oorspronkelijk gepland.

Afspraken met toeleveranciers

De gemeente heeft afspraken gemaakt met verschillende partijen om het benodigde meubilair te leveren. Dit omvat toeleveranciers van WorkBrands en Convoi, een bedrijf dat een doorstart maakt met WorkBrands en het opgeknapte meubilair zal leveren. Daarnaast heeft de gemeente een deel van het benodigde meubilair ingekocht bij een partij die zich had ingeschreven op de originele aanbesteding.

Financiële gevolgen

De gemeente Helmond had een contract met WorkBrands voor een totale aanneemsom van € 1.034.581,29 exclusief btw, waarvan € 514.548,33 exclusief btw is aanbetaald. De financiële consequenties van het faillissement van WorkBrands worden nog in kaart gebracht. De vraag of de gemeente Helmond iets ontvangt van de vordering bij de curator kan voorlopig nog niet worden beantwoord.

Daarnaast heeft de gemeente Deloitte gevraagd te onderzoeken of er passende afspraken zijn gemaakt en advies uit te brengen over het inkoopproces, aanbestedingsproces en aanbestedingsbeleid, ook in relatie tot de situatie met WorkBrands. Hierover wordt meer informatie verwacht na de ingebruikname van het Huis voor de Stad.

Vooruitblik

Ondanks het ongelukkige faillissement van de leverancier, zal de geplande openingsdatum van het Huis voor de Stad gehaald worden. De gemeente kijkt uit naar de ingebruikname van het gebouw.